Enebakk kommunes kulturpris 2023 tildeles Jan Tore Solberg

KOS-utvalget mener at Jan Tore Solberg,  med sin mangeårige og verdifulle innsats for å bevare, utvikle, videreføre og ikke minst formidle kunnskap om tredreiing som håndverk, er en velfortjent og verdig mottaker av Enebakk kommunes kulturpris.

Takket være Jan Tore Solberg er Dreiegruppa i Enebakk Husflidslag blitt en institusjon, ikke bare i Enebakk, men i hele Norges Husflidslag.

Det er ingen tvil om at han har bidratt til økt interesse for husflid, og da spesielt tre og tredreiing. Jan Tore sin merittliste er lang. Vi nevner at han i 2019 mottok Dyrskuenes Hederspris. Dette er en pris som deles ut årlig til personer/lag som har utmerket seg spesielt ved å løfte frem håndverk gjennom sin formidling og engasjement.

Jan Tore har også holdt en rekke kurs lokalt, han har vært lærer på Prosjekthuset og kulturskolen, samt holdt kurs for ungdomsskoleelever. Det sies at han er en av de dreierne i Norge som har vært ansvarlig for flest kurs.

Han har spilt en viktig og avgjørende rolle på hver eneste Bygde- og Husflidens dag, og han er en viktig tilbyder under det årlige julemarkedet i Kirkebygda.

Ved siden av dette kan han titulere seg som kongelig «hoffleverandør». En tittel han fikk i 2010 i forbindelse med markeringen av 100-års jubileet til Norges Husflidslag. Under en festmiddag i denne anledning overrakte han dreide snurrebasser til kongeparets barnebarn.

Jan Tore Solberg er en ildsjel innen trearbeidsfaget. Det forelå mange og verdige kandidater til årets Kulturpris.

Et enstemmig KOS-utvalg står bak avgjørelsen om at Jan Tore Solberg er årets vinner.