Den siste uken har vi i Enebakk hatt mer koronasmitte enn noen gang. 25 enebakkinger har fått påvist korona, og vi har i helgen dessverre hatt et dødsfall på Ignagard sykehjem. Pårørende er varslet.

Vi har også fått smitte på alle skolene i Enebakk.

Det ser ut som om nabokommunene til Oslo opplever en økning i smittetallene nå.

Det er naturlig at dette skaper bekymring, og at det kommer spørsmål om håndteringen av smittesituasjonen i Enebakk.

Burde vi innføre strengere tiltak? Stenge skoler? Sette flere i karantene?

Vi har under hele pandemien holdt oss til retningslinjer fra FHI. Oslo fikk først en økning i smittetallene i høst, og det ble satt i gang forsterkede tiltak. Enebakk har i all hovedsak fulgt Oslo og har strengere tiltak enn resten av landet. Vi var tidlig ute med bruk av munnbind på sykehjem og i hjemmesykepleien.

Vi har nå, på grunn av økende smitte siste tiden, gått over til rødt nivå på ungdomsskolen og anbefalt stopp i fritidsaktiviteter for barn over barneskolealder.

Vi har kun hatt ett kjent tilfelle der et barn har blitt smittet på skolen. De andre smittede skolebarna har alle blitt smittet et annet sted. Det er altså ikke slik at det har vært utbrudd knyttet til noen av skolene. Det er ingenting som tyder på at smittespredning kommer fra skolene.

Skolene vurderes fortsatt som trygge og har gode smittevernrutiner.

Det viktigste framover er fortsatt å følge smittevernråd. Unngå å ha for mange sosiale kontakter. Hold deg hjemme når du er syk. Unngå unødvendige reiser, også innenlands. Ta test om du får symptomer på luftveisinfeksjon.

Minner om reglene for karantene og isolasjon:

Dersom man havner i karantene skal man holde seg hjemme, og ikke ha besøk av andre. Man kan omgås hustandsmedlemmer som normalt. Det er lov å gå tur i skogen om det er mulig å holde avstand til andre.

Dersom man er så uheldig å bli smittet skal man være i isolasjon. Isolasjon betyr eget soverom og helst eget bad og kjøkken.

 

Mvh

Lars-Erik Fikke

Smittevernlege i Enebakk