Hvordan er siktlinjene, og er det gode sol- og skyggeforhold på eiendommen? Hvilke plan- og reguleringsbestemmelser gjelder?

GIS-ansvarlig Johannes Hildre Spilling.jpg

Nå kan du sjekke dette og mye mer i Enebakk kommunes nye kartløsning Origo fra Geodata AS.

Den nye kartløsningen er enkel å bruke og viser blant annet basiskart, arealplaner, severdigheter og flybilder. I tillegg inneholder kartet en 3D-modell for hele kommunen. I 3D-modellen kan du gjøre siktanalyse og sol- og skyggeanalyser, og se hvordan bygninger i nabolaget kaster skygger i løpet av dagen.

Kartløsningen er tilgjengelig for publikum fra 1. juni. Det opplyser GIS-ansvarlig Johannes Hildre Spilling i Enebakk kommune.

Spilling er begeistret for den nye kartløsningen kommunen nå lanserer. Han tror brukervennligheten og funksjonaliteten i kartet vil gjøre det enklere for innbyggerne å finne relevant informasjon om sin eiendom.

– I Origo kan du enkelt søke opp en adresse eller en eiendom og se full oversikt over relevante kartdata. Du får visuell oversikt over arealplaner og reguleringsplaner som gjelder for eiendommen, og du kan hente opp bestemmelsene for å se flere detaljer. Alt presenteres i et oversiktlig bilde på skjermen, hvor du kan velge forskjellige kartlag, tegne og måle areal og avstand, sier Spilling.

– En spennende funksjon er at du kan se nye og historiske flybilder i samme visning på skjermen, og ved å trekke i en
glidebryter kan du se hvordan et område har forandret
Origo kart ill. 1.PNG seg med tiden, forklarer Spilling.

Kartet er også koblet til tjenester som gårdskart, skråfoto og gatebilder fra Google.

Den nye kartløsningen viser alle kart i Det offentlige kartgrunnlaget (DOK) og byr på DOK-analyse for en valgt eiendom eller et område. Her kan du produsere en DOK-rapport med tematiske kartdata du må være oppmerksom på i forbindelse med bygge- og delesaker. I tillegg kan du gjøre en Plan-analyse for å vise hvilke arealformål som gjelder for valgt eiendom, og produsere en planrapport basert på analysen. Kartløsningen er tilknyttet kommunens planregister, hvor du kan se alle arealplaner og finne plandokumenter i kommunen.

– Leverandøren av kartløsningen, Geodata AS, har også utarbeidet en grundig brukerveiledning til Origo som gir innføring i
kartets funksjoner og verktøy, slik at innbyggerne i kommunenOrigo kart ill. 2.PNG kan bli selvhjulpne og få full glede av kartets mange muligheter, sier Spilling.

Origo karttjeneste