10 Antikorrupsjon
1. ANTIKORRUPSJON
- Enebakk kommune har nulltoleranse mot korrupsjon, økonomiske misligheter og korrupsjonslignende forhold. For å redusere risikoen for at slike forhold forekommer hos kommunens ansatte, politikere, leverandører eller samarbeidspartnere, har kommunen utarbeidet etiske retningslinjer som finnes i personal- og lederhåndbok. Ledere i kommunen har ansvar for at ansatte er kjent med og etterlever kommunens etiske retningslinjer. I personalhåndboken er det også beskrevet rutiner for varsling av kritikkverdige forhold. Arbeidstaker har en rett og en plikt til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. Kritikkverdige forhold kan f.eks. være forhold som innebærer:
- Fare for liv og helse
- Korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet
- Uforsvarlig arbeidsmiljø
Listen over er ikke uttømmende.
Varsling skal alltid skje internt, og til aktuell tilsynsmyndighet før evt. varsling til media eller offentligheten for øvrig ihht. arbeidsmiljøloven § 2 A-2. Varsling internt ved avvik gjøres i avvikssystemet Compilo.
- Enebakk kommune er medlem av Transparency International Norge. Som medlem bidrar kommunen til felles innsats for åpenhet, integritet og ansvarlighet i samfunnet for å hindre korrupsjon og misligheter nasjonalt og internasjonalt. Organisasjonen tilbyr kurs og veiledning som setter kommunen i stand til å arbeide for disse verdiene.
- Digitalisering og innføring av fellessystemer øker gjennomsiktighet og sporbarhet. På denne måten reduseres risikoen for korrupsjon og andre økonomiske misligheter. Blant tiltakene kommunen har etablert er:
- Felles fakturasentral
- Elektronisk fakturahåndtering
- Elektronisk konkurransegjennomføringsverktøy
- Felles HR-system
- Felles rekrutteringssystem
- Elektronisk varslingssystem Utvikling og videreutvikling av digitale verktøy til understøttelse av antikorrupsjonsarbeid vil vurderes fortløpende.