Viltforvaltning

I Norge er alt vilt fredet, med mindre annet følger av viltloven. Det er derfor bare et begrenset antall arter det er tillatt å jakte på. De jaktbare artene har jakttider, som er regulert gjennom en egen forskrift.

Stor- og småvilt

Alle viltarter som ikke er storvilt blir regnet som småvilt, for eksempel hare, rev og rype. Det er ikke nødvendig å ha fellingstillatelse på forhånd når det gjelder småvilt, men husk at det kun er et fåtall av småviltartene det er lov å jakte på – og for alle jaktbare arter er det fastsatte jakttider. For å jakte småvilt må du ha betalt jegeravgift og ha tillatelse/jaktkort fra grunneier. 

Storvilt – jakt på elg, hjort, rådyr og villrein krever en fellingstillatelse som spesifiserer hvilke dyr du kan skyte i et gitt område. 

Les mer om jakt, felling og fangst, på Miljødirektoratets nettsider

Forvaltning

Enebakk kommune behandler saker etter viltloven. 

I Enebakk ivaretas viltforvaltning av kommunens administrasjon. Spesielle saker kan forelegges utvalg for næring, landbruk og miljø, som gjør vedtak etter viltloven. Saksbehandler fra kommunens administrasjon er miljøvernleder, som er sekretær for utvalget og forbereder saker. 

Viltforvaltning innebærer behandling av saker om alle typer vilt som er omfattet av viltloven, men den største saksmengden er innen hjorteviltforvaltning og tildeling av midler fra viltfondet. 

Vald

Retten til å jakte tilhører i utgangspunktet grunneieren. For å få tillatelse til å felle hjortevilt må valdet (det geografiske området som jakten skal foregå i) godkjennes. Valdet skal være sammenhengende, og ha en avgrensning og form som gjør det egnet til jakt. Et vald kan bestå av en eller flere eiendommer. 

  • Det er over 70 vald for rådyrjakt i kommunen. 
  • Det er 4 elgvald, med til sammen 20 jaktfelt. 

For å opprette vald trengs tillatelse til jakt fra jaktrettshaver, og det må være betalt vilttrygdavgift. 

Minsteareal

Viltarter har ulike krav til areal. Kommunen fastsetter minstearealene for hver art. Dette sier noe om hva som er beregnet overskuddsproduksjon, som kan tas ut i en stabil bestand. Hvis minstearealet er 2000 dekar betyr det at et vald skal kunne høste ett dyr per 2000 dekar hvert år ved en stabil bestand. 

Et vald må minimum være like stort som minstearealet for å godkjennes. For å få bestandsplan for en dyreart må valdet minimum være 20 ganger minstearealet. 

  • Et vald for rådyr må være minimum 500 dekar. 
  • Et vald for elg må være minimum 2000 dekar. 

Slik søker du

Kommunen godkjenner vald og gir fellingstillatelser. Grunneiere må gi tillatelse til jakt. 

Søknad om godkjenning av vald

Fyll ut og send skjemaet til:  
postmottak@enebakk.kommune.no  
 
eller per brev til: 

Enebakk kommune, Prestegårdsveien 4, 1912 Enebakk

Søknadsfrist på nye vald: 15. mai

Behandlingstid: Nye vald og fellingstillatelser, ca. 30 dager.

Klageadgang

Fellingstillatelser for elg gis gjennom godkjenning av forvaltningsplaner for hvert enkelt vald. Forvaltningsplanene gjelder som regel for 3 år. Det er valdene selv som deler ut fellingstillatelser til hvert enkelt jaktfelt.  

Klager på tildeling behandles i hvert valdstyre. Valdene godkjenner også jaktfeltene.  

Fellingsrapport

Innsending av fellingsrapport må skje senest 10 dager etter jakttidens avslutning. Fellingsrapport-skjema sendes ut sammen med fellingstillatelsen.

Fellingsavgifter

Fellingsavgiftene for henholdsvis elg økes årlig i tråd med de statlig fastsatte maksimalsatsene. Satsene avrundes ned til nærmeste krone. Størrelsen på satsen for fellingsavgift kan finnes i kommunens betalingsregulativ.

Gebyr for arbeid innenfor vilt og landbruk

Kontakt 

Miljøvernrådgiver Stein Rosten, Natur-, areal- og byggesaksenheten 
tlf. 969 40 483 
stein.rosten@enebakk.kommune.no