Vi har store utfordringer med utslipp av fett til avløpsnettet. Flytende fett stivner ved lave temperaturer og legger seg på innsiden av avløpsrørene. Det kan føre til tilbakeslag av kloakk på grunn av tett ledningsnett. Vi bruker mye penger hvert år til spyling av ledningsnettet for å hindre dette.
Fett skaper også driftsproblemer i pumpestasjoner og renseanlegg. Fett setter i gang råtneprosesser som produserer og slipper ut skadelige gasser, for eksempel metan eller hydrogensulfid. Samtidig fører råtneprosesser til gradvis nedbrytning av fett og utslipp av fettsyrer. Dette senker ned pH i avløpsvann. Derfor avløpsvann blir mer aggressivt og korroderer betongledninger og pumpeutstyr. Fett og andre matrester i avløpsnettet er også mat for rotter.
Disse må ha en fettutskiller
Alle virksomheter som har avløpsvann som inneholder fett, skal ha fettutskiller.
Eksempler på virksomheter som må ha fettutskiller:
- Restauranter
- Kafeer og konditorier
- Catering og ferdigmatprodusenter
- Gatekjøkken og kiosker
- Pizza- og hamburgerbarer
- Kantiner
- Slakterier
- Kjøttforedlingsbedrifter
- Fiskeforedlingsbedrifter
- Hermetikkindustri
- Margarin- og matoljeindustri
- Friteringsindustri
- Bakerier
- Meierier
- Røkerier
- Matbutikker med steke-/grillavdeling
Listen er ikke komplett.
Slik søker du tillatelse
Påslippstillatelsen gis til virksomheten som er ansvarlig for installering, drift og vedlikehold av fettutskiller.
- Ved installasjon av fettutskiller må det sendes inn en sanitærsøknad.
- Installasjon av fettutskiller er et søknadspliktig tiltak i henhold til plan- og bygningsloven.
- Det må også sendes inn en søknad om påslipp av fettholdig avløpsvann.
Søk om påslipp av fettholdig avløpsvann
Årsrapport
Virksomheter som har en påslippstillatelse skal sende inn en årsrapport til kommunen for foregående år innen 1. februar.
Send inn årsrapport for fettutskilleranlegg Årsrapportering - fettutskillere (DOCX, 21 kB) til postmottak@enebakk.kommune.no
Lover og regler
Nedenfor finnes det regler for drift og vedlikehold av en fettutskiller i Enebakk kommune.
Tømmehyppighet er avhengig av fettutskillerens størrelse og belastning. Vi anbefaler at dere følger drift- og tømmeinstruks til leverandøren. Minst en gang per år skal fettutskilleren tømmes fullstendig og rengjøres grundig med varmt vann under trykk. Det skal føres journal over drift av anlegget, med oppføring av tømminger. Et firma som er kvalifisert for å tømme og rengjøre fettutskilleren, skal kontrollere tilstanden, og minst én gang i året ta vannprøve av, og sende kopi av sin rapport til kommunen. Fettinnhold i avløpsvann fra en fettutskiller skal ikke overskride 50 mg fett/liter vann, og temperatur av vannet skal ikke være høyere enn 30 °C.
Vær oppmerksom på hva som ikke skal ledes til fettavskillere:
- Spillvann fra WC og andre sanitærinstallasjoner, overvann eller kjølevann
- Frityrfett og andre større, konsentrerte fettmengder. Slikt fett skal samles opp og leveres til godkjent mottak
- Fettnedbrytende mikroorganismer og/eller enzymer
- Sedimenterbart materiale: Eventuelt sedimenterbart materiale skal fjernes i et eget slamfang før fettavskilleren
- Oljeholdig avløpsvann fra bilvaskeplasser, bilgarasjer, bilverksteder etc.: Dette ledes til egen oljeutskiller. Utslipp av oljeholdig avløpsvann er regulert i forurensningsforskriften kapittel 15.
Forurensningsforskriften kap.15A